O macy

Zapewne każdy z nas słyszał o macy. Jest to posiłek, jaki konsumują Żydzi w trakcie jednego ze swoich najważniejszych świąt. W tym niedługim artykule przyjrzymy się temu artykułowi.
maca jest naturalnym ludowym chlebem, jaki jest jedzony w trakcie święta paschy. Izraelici konsumują go nawiązując do wypieku spożywanego przez ich protoplastów w czasach niewoli egipskiej.
Jak przygotowuje się macę? Niesłychanie prosto, używa się umyślnie przygotowanej do tego celu mąki i nie korzysta się z zakwasu. Żydowskie prawo religijne zakazuje jego trzymania w lokalu mieszkalnym podczas paschy. Pszenną mąkę trzeba wymieszać z wodą, a w następnej kolejności wypiekać plus minus osiemnastu do dwudziestu minut. Z reguły formuje się płaskie placki, których kształt jest owalny, bądź w kształcie kwadratu.

W aktualnych zmechanizowanych czasach maca jest coraz regularniej przygotowywana w sposób maszynowy, co nie powinno nikogo zdumiewać.
Można podać jako ciekawostkę, że aż do połowy wieku 20 na wschodzie starego kontynentu królował pewien mit. Mówił on mianowicie, iż religijny żydowski chlebek musi zawierać krew zgładzonych niemowląt. Pochodzi pewnie z zachodnich obszarów Europy. Jest to bez wątpienia całkowita nieprawda, ponieważ krew jest dla pobożnych Żydów niekoszerna w każdej formie. Niestety, wynikiem rozpowszechnienia owego mitu było rozpowszechnienie się antysemityzmu podczas 2 wojny ogólnoświatowej.
Mam nadzieję, że zaintrygowałem czytelników tematyką ceremonialnie konsumowanego przez starotestamentowych bochenka. Jest on nadzwyczaj apetyczny i jadam go stosunkowo częstona śniadanie. Zalecam go skosztować każdemu, gdyż bardzo kluczowe jest według mnie zgłębianie egzotycznych gastronomii.

Comments are closed.